Urmareste-ne pe

Actualitate

Locul I la amenzi: În Bihor s-au dat sancțiuni în valoare de 40 peste milioane de lei

Publicat

pe

Bihorul se situează pe primul loc în topul județelor care au aplicat cele mai mari amenzi în România, în timpul stării de urgență, dar nu şi cele mai multe, ca număr. Suma este de 40,6 milioane de lei, mai mult decât dublu față de județul situat pe locul doi.

Bihorul, campion la amenzi

Analiza a fost realizată de Expert Forum, un ONG din care fac parte mai mulți experți în politici publice. Aceştia au analizat datele oferite de toate Inspectoratele Județene de Poliție din țară, de la începutul stării de urgență până în 21 aprilie.

„Judeţul Bihor a aplicat cele mai mari amenzi şi se remarcă detaşat cu suma totală de 40.607.840 RON, dublu faţă de judeţul imediat următor, Dolj, care a aplicat amenzi în valoare de 17.926.669 RON”, au scris specialiștii în raportul publicat pe site-ul ONG-ului.

Valoarea medie a sancţiunilor este uriașă în comparație cu alte județe. „Cel mai relevant este clasamentul judeţelor în funcţie de valoarea medie a amenzilor aplicate. Astfel, în judeţul Bihor, valoarea medie a amenzilor a fost de 13.040 RON, de aproape 5 ori mai mare decât în judeţul imediat următor – Tulcea cu 2.798 RON, valoarea amenzii medii”, se mai arată în raport.

Totuşi, amenda aplicată preşedintelui Consiliului Judeţean este mult sub această medie de 13.040 lei, după cum a subliniat Sorin Ioniță, unul dintre experții Expert Forum pe Facebook: „Anecdota e că preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a fost prins încălcând carantina, cu gaşca la pescuit, şi amendat cu 5000 lei, adică doar 40% din amenda medie pe judeţ”.

Diferențe mult prea mari

În topul celor mai mari sancţiuni date urmează, în ordine, județele Dolj, Iași, Prahova și Timiș, deşi valoarea acestora este, totuşi, mult mai mică decât în Bihor.

La polul opus, cu cele mai mici sume ale amenzilor aplicate, se află judeţele Gorj, Covasna, Arad, Hunedoara și Harghita. Suma adunată în Gorj (1.090.900 de lei) este, în comparație cu cea din Bihor, de aproape 40 de ori mai mică.

Județele care au emis cele mai multe sancţiuni sunt Prahova, Constanţa, Iaşi, Dolj și Timiș.

La finalul raportului, experții au subliniat că primează responsabilitatea individuală a cetăţenilor, şi nu guvernarea prin frică.