Urmareste-ne pe

Actualitate

Din cei 7 urgentiști orădeni voluntari în Republica Moldova, 4 s-au întors cu coronavirus

Publicat

pe

(Ceremonie de repatriere a detașamentului de sprijiin din Republica Moldova. Sursa foto: Facebook - Departamentul pentru Situații de Urgență)

Patru din cele șapte cadre medicale orădene care au fost plecate timp de două săptămâni în Republica Moldova pentru a trata bolnavii de Covid-19 au revenit acasă infectați cu noul virus.

Potrivit unor surse medicale, este vorba despre un pompier și trei medici. Unul dintre aceștia este medicul UPU-SMURD Alin Suciu, coordonatorul misiunii, care a fost voluntar și în Italia la începutul lunii aprilie.

Sâmbătă, presa centrală informa că este vorba doar despre un medic orădean infectat, testat la Chișinău, care a revenit în țară cu o zi mai devreme decât ceilalți colegi. După rezultatul pozitiv al acestuia, orădenii au fost retestați în vama Albița duminică dimineața.

„Au fost retestaţi toţi cei şapte colegi care au participat la misiunea umanitară, iar în cazul a patru dintre ei rezultatele au indicat infectarea cu coronavirus”, au transmis sursele.

La sosirea în Oradea, aceștia au fost duși într-un hotel, unde vor sta în izolare timp de 14 zile. Hotelul a fost închiriat de Primăria Oradea pentru cadrele medicale care se află în linia întâi.

„Nu au fost internaţi în spital deoarece toţi cei patru confirmaţi cu coronavirus sunt asimptomatici. De altfel, toţi se simt bine şi vor fi monitorizaţi de colegi. Nici unul nu este speriat şi toţi au sentimentul datoriei îndeplinite, chiar dacă s-au infectat”, au mai spus sursele.

Cei 7 orădeni au făcut parte dintr-o delegație formată din 42 de medici români care au fost plecați, din 30 aprilie, în Republica Moldova, pentru a-și ajuta colegii să lupte cu virusul.