Urmareste-ne pe

Actualitate

Percheziții în vama Borș: șase polițiști reținuți pentru șpagă, cinci arestați

Publicat

pe

Polițiștii Direcției Generale Anticorupție și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au descins, marți, 7 decembrie, în vama Borș, pentru a dovedi șase polițiști de frontieră despre care aveau informații că primeau mită.

Gheretele din vama Borș, luate la control

Percheziţiile s-au desfăşurat în clădiri administrative din PTF Borş, pe arterele destinate controlului de frontieră, atât pe sensul de intrare cât şi pe cel de ieşire din ţară.

În final, șase polițiști de frontieră au fost duși la audieri, la sediul Parchetului Bihor, unde au și fost reținuți pentru 24 de ore.

Potrivit anchetatorilor, Ionel Clejan, Ioan Ungureanu, Gabriel Claudiu Albinaru, Lucian Stoica, Remus Emil Fofiu şi Gheorghe Silviu Pirtea sunt acuzați că ar fi pretins şi primit sume cuprinse între 50 lei și 100 euro de la şoferii de TIR care intrau ori ieşeau din ţară.

Aceștia ar fi primit mita din motive diverse: fie ca să nu le verifice documentele, ori să îi ia peste rând, în faţa altor transportatori, fie pentru a le reduce timpii de aşteptare, fie să închidă ochii şi să nu înregistreze eventualii pasageri în cazul în care aceştia ar fi trebuit să intre în carantină.

Arestare cu… amânare

Miercuri, procurorii au solicitat judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor arestarea preventivă pentru cinci dintre ei.

Numai că, la solicitarea avocaţilor, magistratul a decis să amâne procesul cu o zi, „în vederea asigurării efective a dreptului la apărare prin acordarea posibilităţii de a studia dosarul și de a efectua fotocopii”.

Situația, neobișnuită, a provocat reacții în lanț. Potrivit eBihoreanul.ro, subofițerii au fost puși în libertate după ce au expirat cele 24 de ore de reținere.

Ca urmare, s-au prezentat joi fără cătuşe la dezbaterile din sala de judecată, care au început după ora 13.30.

Pentru că audierile şi pledoariile avocaţilor s-au prelungit până târziu, judecătorul de drepturi şi libertăţi a stabilit, din nou, termen de pronunţare în cauză pentru a doua zi.

Vineri, într-un final, în baza probelor prezentate de anchetatori, Tribunalul i-a trimis pe cei cinci poliţişti în arest preventiv.

Cinci polițiști de frontieră în arest

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a admis propunerea procurorilor pentru agenţii Ionel Clejan, Gabriel Albinaru, Lucian Stoica, Remus Fofiu şi Gheorghe Pirtea.

Decizia nu a fost una definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Oradea, dar a fost executorie. Astfel, cei cinci polițiști s-au întors, deocamdată, după gratii.

În acest moment nu este clar de ce anchetatorii au renunţat la solicitarea de arestare în cazul subofiţerului Ioan Ungureanu.

Poate zilele viitoare vom afla și de ce.