Urmareste-ne pe

Actualitate

Primul caz de coronavirus în România a fost confirmat la un tânăr din Gorj (VIDEO)

Publicat

pe

foto generic, Digi24.ro

A fost confirmat primul caz de infectare cu COVID-19 (coronavirus) în România. Este vorba despre un bărbat dintr-o comună din Gorj, unde, săptămâna trecută au fost în vizită doi cetățeni italieni, unul de 71 de ani, și prietenul lui de 51 de ani, ambii diagnosticaţi după întoarcerea în Italia.

Informația a fost făcută publică miercuri seară, după ora 23, într-o conferință de presă comună susținută de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Crișana, Raed Aradat, și Ministrul Sănătății, Victor Costache, care au precizat că pacientul nu prezintă simptome.

„Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome şi nu trebuie să ne alarmăm. Este vorba despre o persoană total asimptomatică”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Italianul de 71 de ani, în prezent internat în spital la Rimini, este „pacientul zero” în cazul transmiterii bolii în România, autoritățile refăcând acum trasul parcurs de acesta în țara noastră, pentru a identifica toate persoanele cu care acesta a intrat în contact.

Raed Arafat a spus că, deși pacientul „nu prezintă febră, tuse, în acest moment”, acesta ar putea transmite boala, iar în plus simptomele ar putea apărea ulterior.

Un echipaj de la ISU Dolj, cu o autospecială pregătită cu izoletă, şi un echipaj SMURD au plecat de la Craiova în comuna respectivă, pentru preluarea pacientului de la domiciliu şi transportul în siguranţă în Capitală.

Șeful DSU a mai precizat că în casă cu bolnavul mai locuiesc şapte oameni, care au fost testați – toți – pentru coronavirus, iar într-o primă etapă rezultatele analizelor au fost negative.

„În casa respectivă mai sunt 7 persoane. Toate au fost testate, iar rezultatul a fost negativ, însă având în vedere că o persoană a fost testată pozitiv –  şi e contact direct – toate cele 7 persoane vor rămâne la domiciliu, sub pază. Li se vor asigura absolut toate nevoile, dar vor rămâne acasă, 14 zile în carantină, după care vor fi testaţi din nou”, a declarat Arafat.

Acesta a mai precizat că, în casă cu bărbatul, nu se află copii, dar există persoane în vârstă.

Întrebat dacă persoana infectată a intrat în contact cu altele, Arafat a spus că este foarte posibil, motiv pentru care autoritățile au extins ancheta epidemiologică, pentru a afla cine sunt cei care au intrat în contact cu pacientul confirmat, înainte de izolarea lui la domiciliu.

Agenția de știri Mediafax precizează că pacientul infectat este un tânăr de aproximativ 20 de ani care locuiește în comuna Prigoria, împreună cu părinții și bunicii, și că lucrează la restaurantul „pacientului zero”, italianul care în prezent este internat la Rimini.

„Băiatul este din Dobrana, locuieşte cu părinţii şi cu bunicii. Sunt izolaţi de azi-dimineaţă toţi. Are aproximativ 20 de ani”, a declarat primărița comunei Prigoria, Iuliana Iliescu.

Aceasta le-a mai spus jurnaliștilor că se gândeşte ca de joi să închidă Primăria, şcolile din comună şi alte locaţii, de teama răspândirii coronavirusului.