Urmareste-ne pe

Actualitate

Se testează în continuare pentru coronavirus la Oradea. Personalul medico-sanitar, verificat preventiv

Publicat

pe

Sursa foto: www.nytimes.com

La Oradea continuă testările pentru coronavirus, cu aparatul Real Time PCR, adus vineri la laboratorul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu. Aparatul a testat până acum 200 de probe biologice, iar de miercuri a început și verificarea preventivă a cadrelor medicale, pentru a exclude riscul ca acestea să fie contaminate și să răspândească virusul.

Aparatul PCR, produs în Coreea de Sud, a testat, de la instalarea de vineri seară și după instruirea cadrelor medicale de laborator, peste 200 de probe în total, din care marți 90, deși are capacitatea realizării a 180-200 de analize zilnic.

Astfel a fost descoperit cel de al 7-lea caz de infectare cu COVID-19 în Bihor, rezultatul fiind verificat și confirmat și de specialiştii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj.

Pentru excluderea unor accidente epidemiologice, cum s-a întâmplat la alte spitale din țară, cadrele medicale au fost planificate și testate de miercuri începând. Până în prezent, niciun cadru nu a fost suspect de îmbolnăvire.

Conform recomandărilor Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), Institutul Naţional de Sănătate Publică a stabilit noi norme de testare, conform cărora au prioritate la testare persoane cu simptome venite din străinătate, cele care au intrat în contact cu persoane confirmate şi care prezintă simptome, personalul medico-sanitar simptomatic și asimptomatic care a intrat în contact cu un caz de îmbolnăvire, bolnavii cu infecţii respiratorii acute severe testaţi negativ pentru gripă şi persoanele simptomatice care se află în carantină sau izolare. Testarea se face numai la recomandarea medicului.