Actualitate
Protest împotriva tăierilor de copaci de pe malul Crișului, în Oradea. Membri PSD și USR, printre manifestanți
Circa 50 de orădeni s-au strâns marţi, pe Podul Sfântul Ladislau, pentru a protesta împotriva tăierilor de arbori realizate în timpul administraţie Bolojan. Protestul a fost anunţat de universitarul şi ecologistul Orlando Balaş, înainte cu doar câteva ore, în urma acţiunii de igienizare a malului între Podul Intelectualilor şi Podul Sf. Ladislau, realizată de ABA Crișuri.
Balaş susţine că, pe lângă scoaterea din râu a buştenilor plutitori, a copacilor uscaţi sau doborâţi de vânt, a fost şi o acţiune de defrişare. „Sunt în curs aşa-zise acţiuni de curăţenie ale ABA Crişuri. Cu această ocazie s-au tăiat câteva sălcii care nu erau uscate. S-a ales această perioadă tocmai pentru că arborii nu au frunze, să fie mai puţin sesizabil”, a acuzat Balaş.
„Am văzut în presă că igienizarea Crişului Repede se face cu drujba, cu buldozerul şi cu cablul de oţel. Nu mi se pare normal, oricine se va uita va vedea de fapt care este rezultatul”, a spus şi ecologistul Florin Budea.
Protestatarii ţineau în mâini afişe cu mesaje precum „20.000 de arbori tăiaţi în Oradea între 2008 – 2020! Lăsaţi Oradea verde”, „Stop defrişării Oradiei!” sau „O lume fără copaci e o lume fără viaţă, aer, apă, animale, plante”.
Pe pod au ajuns şi câţiva membri ai PSD şi USR, care i-au criticat şi ei pe reprezentanţii administraţiei locale. Cei mai numeroşi au fost PSD-iştii. „Mi-am adus aminte de anul 2008, când inclusiv domnul primar Bolojan protesta împotriva PDL-ului de atunci, când tăiau arborii din faţa Bisericii cu Lună. Iată că la 12 ani distanţă a preluat exact aceleaşi practici”, a spus fostul europarlamentar Emilian Pavel.
Primăria Oradea a reacţionat, pretinzând că acuzaţiile sunt „în flagrantă neconcordanţă cu realitatea” și că în oraș s-au tăiat copaci doar din motive întemeiate. În esență, municipalitatea afirmă că între anii 2008 şi 2019, în oraş s-au tăiat în total 7.915 arbori şi s-au plantat alţi 28.705. De asemenea, Primăria susține că s-au plantat mai mulţi arbori decât cei doborâţi, dar şi că suprafaţa de spaţii verzi a crescut în ultimul deceniu, de la 510 hectare, câte erau în 2009, la 534 ha în prezent, printre parcurile noi menţionate numărându-se Liniştii, Seleuş, Salca I, II şi III, Xenopol, Tokay, Adona ș.a.