Urmareste-ne pe

Actualitate

Primul caz suspect de coronavirus în Bihor: o orădeancă întoarsă din Veneția!

Publicat

pe

Credit foto: Szilagyi Lorand

A apărut primul caz suspect de coronavirus – Covid19 –  în Bihor. Este vorba despre o orădeancă în vârstă de 52 de ani, întoarsă luni seară dintr-o excursie din Veneția.

Din primele informații, orădeanca a plecat în Italia pe 20 februarie, printr-o agenție de turism, întorcându-se în România luni seară, prin punctul de trecere a frontierei prin Borș.

La fel ca în toate situațiile turiștilor care au vizitat zone afectate de coronavirus, medicul epidemiolog al Direcției de Sănătate Publică Bihor i-a aplicat chestionarul la intrarea în țară, însă, atunci nu avea simptome.

Marți, însă, femeii i s-a făcut rău și a sunat la 112 că are febră, dureri musculare și dificultăți în respirație.

„O ambulanţă a Serviciului judeţean de Ambulanţă Bihor s-a deplasat la domiciliul pacientei care a sunat la 112 şi a acuzat febră, mialgie şi dispnee. Pacienta a fost transportată la Secția de Infecţioase (a Spitalului Municipal n.r.), unde a fost izolată şi i s-au prelevat probe biologice pentru a fi trimise cu o maşină a noastră la Centrul Regional de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara. Rezultatul urmează să fie cunoscut în două zile, timp în care pacienta rămâne în spital, izolată”, a explicat şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Potrivit specialiștilor, dacă analizele vor constata existenţa coronavirusului, pacienta va fi transportată la Timişoara cu o izoletă, adică o învelitoare protectoare din plastic, care păstrează presiune negativă, astfel încât pacienta nu poate contamina persoanele din autospecială. Dacă rezultatul va fi negativ, pacienta va putea fi externată.

Cert este că DSP Bihor a declanşat deja o anchetă epidemiologică, pentru a fi identificate toate persoanele care au intrat în contact cu orădeanca. Este vorba despre pasagerii autocarului întors din Italia, dar și alte persoane cu care a interacționat femeia după revenirea în țară și în timpul izolării la domiciliu.

Măsuri speciale în Bihor

Pe de altă parte, Prefectura Bihor a anunțat că, în cursul zilei de marți, Ministerul Sănătății a comunicat setul de măsuri luat de Guvern pentru prevenția Covid19, în contextul în care, fiind situat la graniță, județul Bihor este mult mai expus riscului decât altele.

În acest sens, în aceeași zi, la sediul Facultății de Medicină din Oradea a fost organizată o întâlnire cu medicii de familie din județ, prezidată de prefectul Dumitru Țiplea, alături de subprefectul Horia Carțiș, directorul DSP Oradea, Daniela Rahotă, șeful ISU Crișana, col. Sorin Caba, medicul șef UPU Bihor, dr. Hadrian Borcea,  și managerul Serviciului de Ambulanță Județean, dr. Venter Liciniu.

„Județul Bihor este la granița de Vest și gestionăm 6 puncte de trecere a frontierei. Avem o situație specială, iar dumneavoastră sunteți prima verigă în relația cu cetățenii și sunteți foarte importanți în acest context. Suntem primul județ din România care organizează această întâlnire în vederea pregătirii dumneavoastră pentru a preveni infectările cu coronavirus”, a declarat prefectul, potrivit unui comunicat transmis presei.

În cadrul întâlnirii au fost rezumate pregătirile și măsurile existente la nivelul județului (și avizate prin hotărâre a Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență), iar medicii de familie au fost instruiți cu privire la procedura de lucru în contextul epidemiologic privind cazurile suspecte de Covid19.

Potrivit informării, Prefectura a amintit următoarele măsuri:

amenajarea a două spații cu 98 de paturi pregătite de carantină pentru persoanele care intră în țară venind din zone declarate focar de infecție. Spațiile sunt izolate de comunități, cu camere individuale și acces la spații sanitare și au toate facilitățile și utilitățile necesare pentru a asigura un trai decent timp de câteva săptămâni, inclusiv catering;

zonarea județului și alocarea în fiecare zonă a unui echipaj de intervenție mobilă format din membri ai Serviciului de Ambulanță Județean și ai Unității de Primire Urgențe Bihor, pentru a răspunde cu promptitudine apelurilor populației

suplimentarea liniilor telefonice și a numărului de dispeceri de la Serviciul de urgență 112, precum și instituirea unei linii dedicate pentru coronavirus, în vederea informării corecte a populației și distribuirea eficientă a cazurilor

trei schimburi a câte două cadre medicale pentru gardă permanentă în punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor

– achiziția și distribuirea de termo-scannere în punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor.

„La propunerea prefectului Țiplea, în cadrul videoconferinței convocate de MAI în cursul serii de ieri s-a aprobat o importantă modificare în ceea ce privește completarea chestionarelor la punctele de frontieră, care vor include o declarație pe proprie răspundere că datele completate sunt corecte”, menționează comunicatul Prefecturii.

„Bihorul este primul județ din țară în care medicii de familie au fost convocați pentru a aplica măsuri de prevenție și a informa cetățenii cu privire la coronavirus”, mai arată comunicatul prefecturii.

Cine sunt cei vizați de controalele speciale

De precizat că măsurile pentru prevenție la nivel național vizează două categorii de cetățeni, români sau străini, care intră în România:

1. Persoanele care intră în țară venind din focarele declarate, respectiv provincia Hubei, de pe vasul de croazieră Diamond Princess din Japonia sau oricare din cele 12 localități din Italia, vor fi în carantină în centrele desemnate la nivel național;

2. Persoanele care vin din regiunile Lombardia sau Veneto vor intra în autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, împreună cu familia dacă este cazul, primind adeverință medicală pentru concediu în baza unui aviz DSP.

Atenție la ce declarați!

De altfel, ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunţat marţi că nerespectarea măsurilor privind carantina de către românii care revin în ţară din zonele afectate de coronavirus va fi sancţionată penal.

Costache a invocat articolul 352 din codul penal care prevede inclusiv pedeapsa cu închisoarea pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.

 

UPDATE:

Șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă, a declarat, miercuri, că rezultatele analizelor orădencei întoarse din Veneţia nu indică prezența coronavirusului.