Urmareste-ne pe

Administratie

În Bihor există cel puțin 32.000 de construcții ridicate fără autorizație

Publicat

pe

Opt oameni au murit în flăcările care au mistuit o pensiune din Prahova, Ferma Dacilor, care nu avea autorizație de risc la incendii, ba chiar fusese construită fără nicio autorizație, însă a „intrat în legalitate” la trei ani după edificare.

Ca de fiecare dată când are loc o astfel de tragedie, oamenii s-au indignat, dar situația nu e singulară, ci dimpotrivă, un fenomen național. Inclusiv în Bihor, unde – spun autoritățile – în ultimele trei decenii s-au adunat 32.000 de construcții neautorizate.

„Pe actuala legislație a urbanismului și construcțiilor nici nu merită să fii cinstit”, afirmă fostul ministru al Dezvoltării, orădeanul Cseke Attila, care a propus schimbarea ei pentru a nu se mai construi „la negru”.

Bihorul e singurul județ din țară care, din inițiativa Prefecturii, a abordat problema construcțiilor ridicate fără autorizații încă din decembrie 2021.

Rezultatul? În 29 dintre cele 101 unități administrativ-teritoriale au fost descoperite 763 de imobile ridicate nelegal în albiile râurilor. „Nu e normal ca cineva să construiască prin încălcarea legii și apoi, când suferă pagube, să ceară despăgubiri”, spune Țiplea.

Cele mai multe astfel de construcții nelegale au fost găsite în Finiș – 233 case (pe Valea Rea, Valea Finișului, Șuncuiș și Crișul Negru), Șoimi – 101 (pe Crișul Negru și pe văile Igaș, Săliștei, Carierei, Șoimului, Poclușei, Zărgazului și Sohodolului), Sârbi – 87 (pe văile Bușteni și Almășel), Brusturi – 47 (pe Ghepeș și Varasău), Criștioru de Jos – 44 (pe Crișul Negru), Pietroasa – 34 (pe Crișul Pietros) și Nucet – 31 (pe Crișul Băița).

Citiți mai mult pe www.eBihoreanul.ro!