Actualitate
Lume puțină la manifestările de Ziua Principatelor Unite
Momentele de vineri dedicate evenimentelor istorice nu i-au făcut pe orădeni să se înghesuie la celebrarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.
În total, la manifestări au fost prezente circa 150 de persoane, orădeni, oficialități și politicieni. Printre aceştia au fost edilul orașului, Ilie Bolojan, însoțit de cei doi viceprimari, Mircea Mălan și Florin Birta, episcopul ortodox Sofronie Drincec și episcopul greco-catolic Virgil Bercea, retorul Universității din Oradea și reprezentanții diferitelor instituții bihorene.
Evenimentul a debutat cu o slujbă Te Deum oficiată de un sobor de preoți. Proaspătul prefect, Dumitru Țiplea, a dat cuvânt mesajului premierului Ludovic Orban, ce a avut ca subiect faptul că Unirea din urmă cu 161 a fost idealul generației pașoptiste.
La microfon a urmat Gabriel Moisa, care a vorbit despre contextul realizării Unirii. „Românii s-au folosit de crizele care se aflau pe atunci în Iugoslavia și Ungaria, dar și de faptul că acea Conveție de la Paris nu preciza exact cum să fie ales noul conducător”, a spus istoricul.
Cei câțiva orădeni curioși risipiți prin Piață au putut să asculte apoi momentul artistic al corului „Traian Moșoiu”, iar mai apoi sau asistat la depunerea de coroane la statuia ecvestră a Regelui Ferdinand.
Ca în fiecare an, manifestările s-au încheiat cu defilarea detașamentului de onoare pe muzică militară, interpretată de fanfara Școlii Poliției de Frontieră din Oradea, și o scurtă horă a Unirii în care s-au prins câțiva orădeni, nu însă și politicienii care au preferat să stea de-o parte.