Urmareste-ne pe

Administratie

Piațeta Independeței și malul stâng al Crișului Repede, amenajate în perioada următoare

Publicat

pe

ABA Crisuri a finalizat lucrarile -FOTO-Primaria Oradea

Până la sfârșitul anului viitor, lucrările de amenajare a malului stâng al Crișului Repede, în amonte de Podul Sf. Ladislau, și ale piațetei aflate deasupra parcării subterane de pe strada Independenței se vor finaliza.

Administrația Bazinală Ape Crișuri a finalizat lucrările de consolidare, urmând ca Primăria Oradea să se ocupe de amenajarea celor două obiective. Anunțul a fost făcut în prezența ministrului Mediului, Tánczos Barna, care a lăudat cele două instituții pentru investițiile realizate.

Lucrarea, care a prevăzut consolidarea malului stâng al Crișului Repede, va fi predată municipalității, care urmează să o finiseze și să o amenajeze corespunzător, schimbând astfel aspectul zonei respective.

„Vreau să mulțumesc domnului ministru pentru vizita în Oradea, pentru susținere și pentru asigurarea finanțării necesare pentru realizarea acestui proiect. Am avut și avem în continuare o colaborare foarte bună cu Administrația Bazinală de Ape Crișuri – și se vede în lucrările pe care le-am avut până acum. Acest proiect va fi un proiect de succes pentru Oradea, un proiect de interes pentru orădeni. Acest lucru poate fi văzut dincolo de Podul Sf. Ladislau, pe acea zonă pietonală dintre Podul Sf. Ladislau și Podul Centenarului, care, în diferite ore ale zilei, mai ales seara, este foarte aglomerată și vizitată de către orădeni și nu numai. De aceea, cred că anul viitor, când vom finaliza toată investiția din această zonă – partea de piațetă de deasupra parcării și amenajarea malului stâng, înfățișarea zonei centrale va fi mult schimbată în bine”, a declarat primarul Florin Birta, potrivit unui comunicat transmis de Primăria Oradea.

Colaborare lungă

La rândul său Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a declarat: „Este ultimul pas dintr-o colaborare lungă, un proiect care a început în urmă cu 10 ani. Suntem la ultima etapă, iar în foarte scurt timp cetățenii vor prelua efectiv aceste spații care sunt create pentru ei. Toate investițiile au fost făcute pentru a asigura siguranța cetățenilor și de a le da posibilitatea să se bucure de acest peisaj superb. Am văzut o investiție ambițioasă a Primăriei Oradea, mă refer la această parcare, iar noile amenajări vor completa practic infrastructura din zonă și, în cel mai scurt timp posibil, cetățenii acestui municipiu se vor bucura de plimbări și vor putea simți ce înseamnă să fie în mijlocul naturii, în centrul orașului”.

Cele două proiecte, amenajarea malului stâng și Piațeta Independenței, sunt în faza studiului de fezabilitate, urmând ca administrația publică locală să atragă bani europeni după deschiderea axei de finanțare 2021-2028.

Proiectul de amenajare a Piaţetei Independenţei

În ceea ce privește Piațeta Independenței, este în lucru studiul de fezabilitate pentru proiectul firmei MUUN Concept SRL, care a fost ales de orădeni în urma consultării online din toamna anului 2020.

Proiectantul în colaborare cu echipa Direcției de Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea va realiza un proiect ținând cont de actualele cerințe ale Uniunii Europene privind emisiile de carbon, de condițiile actuale și de amplasamentul respectiv.

După finalizarea studiului de fezabilitate, Consiliul Local va aproba indicatorii tehnico-economici, iar ulterior se va elabora proiectul tehnic de execuție în baza căruia se va licita și executa lucrarea.

Investiția va cuprinde o sală de expoziții, un punct de informare turistică, o cafenea, alei și bănci, precum și iluminat public. Statuia lui Mihai Eminescu va fi reamplasată, conform avizului de la Ministerul Culturii. Clădirea principală, care va fi cu pereți din sticlă, va fi dotată cu o perdea de apă în care se va reflecta atât clădirea Palatului Vulturul Negru din vecinătate, cât și propria imagine.

 

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *