Actualitate
Tragedie în Oradea: Un tânăr de 30 de ani s-a înecat în Crișul Repede (VIDEO)
Imagini: Dan Bureția
A vrut să se răcorească, dar, din păcate, nu a mai ieșit din râu.
Un tânăr în vârstă de 30 de ani din localitatea bihoreană Roșiori și-a pierdut viața, joi seară, după ce a intrat să se scalde în apele Crișului Repede și nu a mai ieșit la suprafață.
Potrivit comisarului-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, apelul prin 112 a fost dat pe 30 iunie, la ora 17.50.
O persoană sesiza că un bărbat care se scălda în apele râului Crișul Repede, în zona Silvaș din municipiul Oradea, a intrat în apă și nu a mai ieșit, bărbatul fiind scos din apă de persoanele prezente în zonă, care au observat incidentul.
La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul Biroului de Ordine Publică, polițiști de investigații criminale de la Poliția Municipiului Oradea și de la Serviciul Criminalistic, dar și pompieri, și echipajul de terapie intensivă al SMURD Oradea.
Medicii au încercat să îl resusciteze câteva zeci de minute pe băiat, însă fără succes.
„Victima a fost identificată ca fiind un bărbat de 30 de ani, din localitatea bihoreană Roșiori.
Din nefericire, în ciuda manevrelor de resuscitare efectuate de personalul medical, bărbatul a decedat.
Cauza exactă a decesului urmează să fie stabilită în urma efectuării necropsiei”, a mai precizat comisarul șef Alina Fărcuța.
Ancheta în caz este continuată de polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei din cadrul Poliției Municipiului Oradea, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
În contextul temperaturilor ridicate din ultima perioadă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana – Bihor a transmis și câteva sfaturi, pe care le redăm în cele ce urmează:
– Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
– Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă;
– Nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare;
– Nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii, aceste acte de teribilism putând avea consecinţe grave;
– Urmăriţi continuu comportarea copiilor în apă, întrucât cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature, chiar dacă ştiu înota;
– Echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;
– Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor;
– Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metoda eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;
– Intervenţia de urgenţă în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieţi, iar semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochii sticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele.