Actualitate
Călătorie în timp: în Bihor se află prima rută cultural-turistică din România (VIDEO)
În Bihor se află prima rută cultural-turistică din România, zonă tematică ce cuprinde nouă lăcașuri de cult bihorene care au o istorie veche de sute de ani. Traseul a fost recunoscut oficial de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Traseu cu istorie
Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului, recunoașterea oficială a avut loc pe 23 iunie, iar proiectul a fost lansat în luna februarie la inițiativa Agenției de Management al Destinației Bihor (AMD) împreună cu Muzeul Țării Crișurilor și cu Biserica Ortodoxă a Oradiei.
„Ruta Bisericilor de Lemn din Bihor poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie. Aceasta evidenţiază esenţa spiritului românesc comunitar şi creativitatea artistică, regăsită în bagajul decorativ, pictural şi conceptual. Documentaţia, în vederea recunoaşterii drept Rută Cultural-Turistică locală, a fost transmisă de către Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor”, se transmite în comunicat.
Mănăstire unică în Europa
Ruta cuprinde nouă biserici de lemn din județ: lăcașurile de cult din Gheghie, comuna Auşeu, Beznea şi Valea Crişului, ambele din comuna Bratca, Fânaţe, comuna Câmpani, Vârciorog, Tilecuş (comuna Tileagd), Fânaţe (comuna Câmpani), Boianu Mare, ultima destinație fiind Mănăstirea Izbuc din comuna Cărpinet.
Pe teritoriul ultimei mănăstiri incluse în traseu, turiștii pot vedea un izbuc intermitent, unic în Europa, declarat monument al naturii.
Curioșii care vor parcurge drumul vor putea asculta și povestirile preoților parohi, dar și să guste nenumărate bunătăți pregătite de bihorencele pricepute din satele incluse în itinerar.
Traseul din Bihor se dorește a fi un model și pentru alte organizații turistice din țară.