Urmareste-ne pe

Administratie

Parcarea din Piața Independenței din Oradea s-ar putea deschide sâmbătă: va fi gratuită timp de trei luni (FOTO / VIDEO)

Publicat

pe

(Sursa foto: Facebook)

Parcarea subterană din Piața Independenței s-ar putea deschide sâmbătă, dacă pompierii își vor da acordul, a anunțat miercuri viceprimarul Oradiei, Florin Birta, într-o conferință de presă în teren.

În esență, Birta a anunțat că timp trei luni parcarea va fi gratuită pentru orădeni. „Sâmbătă se va da drumul la parcare… Trei luni de zile parcarea va fi gratuită, pentru ca orădenii să se obişnuiască. Orădenii vor învăţa accesul în parcare, după aceea vom intra cu sistemul de bariere”, a spus edilul.

Parcarea e întinsă pe 15.000 mp, are trei niveluri, fiecare cat e despărţit în două, cu o diferență de înălțime de 1,5 metri, toate etajele fiind vopsite în culori diferite, și deservite de câte patru rampe. De asemenea, are propriul generator electric, sistem automat de stingere a incendiilor, instalații de supraveghere video și grupuri sanitare. Există 460 de locuri de parcare, 4 staţii de încărcare electrică şi o spălătorie a cărei administrare urmează să fie scoasă la licitaţie.

”Nivelul cel mai jos al parcării este de minus 10,5 metri față de cota drumului, plus vreo doi metri în plus la săpături, deci s-a lucrat undeva la minus 12-13 metri și este bine de știut că locurile de parcare dinspre Crișul Repede sunt la minus 6 metri sub nivelul râului”, a  menționat viceprimarul.

Birta a mai precizat că, deși lucrările au început în 2015, abia doi ani mai târziu proiectul a fost revizuit din cauza unor probleme la proiectarea inițială. Lucrarea a fost scoasă apoi din nou la licitație, iar în 2018 a fost atribuită firmei Construcții Bihor.

„Investiţia este făcută din banii constructorului. Chiar dacă s-a născut greu această parcare, până la urmă este foarte bine. Investiţia este făcută din credit furnizor. Dânșii (reprezentanții firmei – n.r.) vor primi în rate egale, trimestrial, contravaloarea lucrărilor, după ce facem recepţia finală, iar noi (ADP) o vom vinde – asta este procedura – Primăriei Oradea, care o va administra”, a explicat directorul ADP, Liviu Andrica.

„Este prima parcare cu trei niveluri subterane realizată în România pe albia unui râu, de aici şi ampla complexitate tehnologică a construcţiei. A fost o lucrare care a depășit așteptările tuturor, inclusiv ale proiectanților”, a mai spus acesta.

Până la sfârşitul săptămânii, se vor face ultimele lucrări, între care instalația de ventilație, iar vineri vor merge pe teren și pompierii pentru a acorda avizul de funcționare.

În ceea ce priveşte piațeta de deasupra parcării, viceprimarul a adăugat că „vom semna contractul de excuţie şi vom începe lucrările doar anul viitor, pentru că am găsit o axă de finanţare pe fonduri europene. Valoarea e de aproximativ 2 milioane de euro. Deci lucrările vor fi finalizate la piaţetă doar anul viitor, undeva în vară”.