Urmareste-ne pe

Magazin

Sfântul Ilie, obiceiuri, tradiții și superstiții pentru 20 iulie

Publicat

pe

Sfantul Ilie -FOTO-Digi24.ro

În fiecare an, pe 20 iulie, creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul, făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă.

Este considerat ocrotitorul recoltelor, sfântul care aduce ploaia, dar şi divinitatea care, mâniată de oameni, aruncă grindină şi trăsnete. 

Sf. Ilie Tesviteanul este sărbătorit în fiecare an, pe 20 iulie, de credincioşi. Mare făcător de minuni în timpul vieţii, după ce s-a urcat la cer într-un car de foc, proorocul Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide şi a închide cerurile”.

Ce spun legendele

Legendele spun că Sfântul Ilie a fost un om de treabă, gospodar, dar cu o fire aprigă, se mânia uşor şi, din această cauză, necuratul l-a înşelat, făcându-l să-şi omoare părinţii veniţi în vizită. Căindu-se, Sfântul Ilie s-a dus la Dumnezeu şi i-a cerut iertare, rugându-l să-i dea putere asupra dracilor. Dumnezeu i-a dat un car de foc cu care să umble prin cer şi un bici de foc cu care fulgeră, ca să-i omoare pe diavoli.

Sfântul Ilie este considerat aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini, scrie crestinortodox.ro.

În credința populară, una dintre superstiţiile legate de Sfântul Ilie este aceea că dacă tună şi fulgeră, oamenii trebuie să îşi facă semnul crucii, pentru că Dumnezeu i-a dat voie Sfântului Ilie să lovească orice pentru a doborî demonii, mai puţin crucea.

Tradiții și obiceiuri

În popor se spune că nu este voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu trebuie ca aceste fructe să se lovească unele de altele, pentru a nu cădea grindina. Tot în 20 iulie, merele, considerate fructele Sfântului Ilie, sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă, și în aceeași zi, se culeg cele mai bune plante de leac.

Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor, de aceea, în această zi, ogoarele se stropesc cu agheasmă, pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor.

Dacă plouă de Sfântul Ilie, ploaia nu va înceta vreme de 20 de zile. Se spune că dacă în ziua de 20 iulie este furtună, geamurile şi uşile casei trebuie să fie bine închise, pentru a nu intra în casă vreun drac fugărit de Sfântul Ilie. Pe vreme de furtună, nu este bine să îţi găseşti adăpost sub un carpen, întrucât în acest copac preferă să se ascundă dracii înfricoşaţi de Sfântul Ilie.

Ce să nu faci în această zi

Nu este bine să porneşti la drum în ziua de Sfântul Ilie. Atunci când tună, oamenii trebuie să îşi facă cruce, întrucât Dumnezeu i-a poruncit Sfântului Ilie să lovească în toate, numai în cruce nu. Paloşul Sfântului Ilie are un tăiş din aur şi celălalt din argint. Atunci când îşi foloseşte tăişul de aur, aduce mană, când loveşte cu cel de argint, aduce grindină.

În ziua de 20 iulie, nu este bine să se lucreze. Orice om care nu respectă această zi este pedepsit cu asprime de Sfântul Ilie, cu furtună sau grindină peste ogoarele ori grădina lui. În unele zone, există chiar şi interdicţia de a se aprinde focul în vatră, pentru gătitul mâncării.

Mai mult
Advertisement
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *