Urmareste-ne pe

Actualitate

Tot mai mulți bihoreni au probleme cu dinții, dar CAS alocă doar 2% din buget stomatologilor

Publicat

pe

De când a intrat în Europa, România a avansat în multe domenii, inclusiv în medicină, spitalele făcând investiţii uriaşe pentru a se dota cu aparatura şi echipamentele care să le dea doctorilor posibilitatea de a furniza servicii tot mai complexe. Stomatologia a rămas, însă, o Cenuşăreasă a sistemului, ceea ce se vede şi cu ochiul liber, după numărul mare de persoane cu dinţii stricaţi ori lipsă.

Am ajuns o ţară de ştirbi pentru că, spun specialiştii, populaţia este slab educată şi îşi neglijează sănătatea, iar stomatologia este pe cât de scumpă, pe tot atât de subfinanţată.

La fel ca la nivel naţional, CAS Bihor alocă sume infime pentru serviciile stomatologilor din judeţ. Pentru primele 6 luni ale anului curent, de pildă, suma este de 8,885 milioane lei, din care 6,562 milioane lei revin stomatologilor din mediul urban, iar 2,322 milioane lei celor care activează la ţară, ceea ce – în condiţiile în care bugetul total anual este de 821,974 milioane lei – înseamnă doar 2,16% pentru medicina dentară. 

Alocarea nici măcar nu este decisă local, ci la nivel central. „Suma alocată medicilor dentişti se stabileşte prin împărţirea bugetului pentru servicii stomatologice la numărul de medici aflaţi în relaţie contractuală cu Casa”, explică directorul CAS Bihor, Dorel Dulău.

În luna mai, de exemplu, CAS a decontat servicii stomatologice de 1,457 milioane lei, reprezentând abia 1,34% din totalul serviciilor medicale prestate în Bihor, de 108,209 milioane lei.

Mai multe detalii, pe www.eBihoreanul.ro!

Mai mult