Urmareste-ne pe

Actualitate

#Colectiv #NePriveștePeToți! Documentarul tragediei din clubul Colectiv a ajuns la Oradea (FOTO / VIDEO)

Publicat

pe

Documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau chiar în primul an de la tragedia din clubul bucureștean, poate fi vizionat, până marţi, 10 martie, la Cinema Palace din Oradea.

Filmul, a cărui avanpremieră în cinematografele din România a avut loc săptămâna trecută, reprezintă mai mult o radiografie a sistemului, a ceea ce s-a întâmplat după noaptea de 30 octombrie 2015, când 64 de tineri au murit, dintre care 27 pe loc, iar restul ulterior. Majoritatea s-au stins la Spitalul de Arși din Capitală, nu atât din cauza rănilor, ci omorâți de bacterii în medii care, teoretic, erau sterile.

Documentarul – realizat în timp real – a fost filmat de Nanau alături de Mihai Grecea, rănit cu șanse minime de supraviețuire în clubul Colectiv, povestea fiind croită în jurul unei investigaţii făcute de Gazeta Sporturilor sub coordonarea lui Cătălin Tolontan, care a arătat că se putea face mai mult pentru salvarea victimelor.

Anchete răsunătoare – precum cea care a demonstrat că dezinfectanții de la Hexi Pharma, folosiți inclusiv la arșii din Colectiv și în 300 de spitale din țară, au fost diluați și de zece ori cu complicitatea autorităților, dezastrul de la Spitalul Malaxa, mușamalizarea din partea politrucilor, protestele și strădaniile noului ministru tehnocrat al Sănătății, Vlad Voiculescu, de a schimba „un sistem 90% corupt” – descriu un tablou greu de acceptat.

„În cea mai mare parte a lui, filmul s-a filmat cu o cameră mică, ţinută în mână chiar de regizor, de Alexander Nanau, sau de Mihai Grecea. Nu simţeam o presiune extraordinară din partea lor, dar nici nu a fost o relaţie armonioasă 100%. (…) Au stat un an în redacţie. Veneau aproape în fiecare zi, au mai fost și momente tensionate, în care îi rugam să plece”

Jurnalistul Cătălin Tolontan, pentru Revista Sinteza

Scene precum cea a unui tânăr grav rănit în clubul Colectiv pe care colcăiau viermii în spital ori mărturia unei doctorițe care povestea cum colegii ei le puneau tinerilor răniți cearșafuri pe fețe, ca să nu-i vadă, sunt memorabile.

Un rol important în documentar îl au așa numiții avertizori de integritate – în acest caz medici, contabili și alte surse care, nesuportând cum „mor copiii” – au cerut ajutorul jurnaliștilor.

„Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate, pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării”, au explicat producătorii într-un comunicat în care își descriu filmul ca fiind unul „despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală”.

Premiera mondială a avut loc în luna septembrie la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, „colectiv” fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian.

„Pelicula a fost selectată și în alte competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. „Colectiv” s-a aflat și în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite”, explică echipa care l-a realizat.

„Când deja la sfârşitul lui noiembrie oamenii muriseră, era clar că totul fusese o mare manipulare. Plus că, în documentare, ne-am dat şi noi seama ce înseamnă să tratezi nişte arşi. Medicii ştiau, dar au minţit că ei pot fi trataţi în spitale normale şi aşa mai departe”

Regizorul Alexander Nanau, în Adevărul

 

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *