Urmareste-ne pe

Actualitate

O bihoreancă a demonstrat că mierea românească e mai sănătoasă decât celebra miere de Manuka! (FOTO)

Publicat

pe

Calităţile extraordinare ale mierii româneşti au fost descoperite întâmplător de cercetătoarea și inventatoarea Simona Bişboacă, în timp ce căuta sortimentul de miere cu cele mai puternice proprietăţi antibacteriene pentru a-l încorpora în produsul antibiotic 100% natural la care lucrează, împreună cu soţul său, Ioan Bişboacă, în Livada de Bihor.

Primele cercetări, realizate la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, unde întreprinzătorii au trimis sortimente de miere românească produse în Arad, accesibile în magazine, au fost surprinzătoare: mierea românească a avut, în mediu de cultură solid, un efect antibacterian superior mierii neo-zeelandeze de Manuka, celebră prin proprietăţile ei antibacteriene, pe bacteria E. Coli.

Pentru o a doua opinie, Bişboacă a apelat la serviciile FMF Oradea, care a realizat un studiu prin metoda clasică de însămânţare în mediu de cultură pe bacteriile Escherichia Coli, Staphylococcus Aureus şi Salmonella Enteritidis. „Analizele făcute au confirmat din nou că un gram de miere polifloră are acelaşi efect ca un gram de miere de Manuka”, a spus cercetătoarea.

Deoarece cei cărora le-au mărturisit rezultatele testelor s-au arătat circumspecţi (mai ales că mierea de Manuka costă şi de 30 de ori mai mult decât mierea autohtonă), soţii Bişboacă au investit circa 4.500 euro în analize realizate în laboratoarele Culture Collection of Switzerland, cea mai mare bancă de micro-organisme din Elveţia.

Elveţienii au comparat probe de miere polifloră românească, miere de mană românească, miere de Manuka, miere locală elveţiană şi produsul antibiotic natural al familiei, aflat încă în faza de cercetare. Analizele, derulate prin metodele micro-diluţiei, agar-diluţiei şi testul de difuzie au fost făcute pe bacterii de Escherichia Coli, Staphylococcus Aureus şi Enterococcus fecalis.

„Din cele 6 probe făcute, în 4 cazuri mierea românească s-a dovedit mai puternică din punct de vedere antimicrobian decât mierea de Manuka, una dintre probe a dat rezultate la egalitate şi doar la o probă mierea de Manuka s-a dovedit mai bună”, a declarat Simona Bişboacă.

„Suntem mândri să dovedim că mierea românească este superioară mierii aduse de peste mări şi ţări şi cumpărată pe bani grei de românii care au copii bolnavi şi vor să le ofere produse naturale de calitate”, a declarat Ioan Bişboacă, într-o conferinţă de presă susţinută la fabrica de la Livada, trăgând şi concluzia descoperirilor: statul român ar trebui să se implice mai mult în promovarea produselor autohtone competitive internaţional.

„Au descoperit că în mierea lor se găseşte o substanţă numită metilglioxal care este secretată doar de arborele de Manuka. Şi s-a ajuns la concluzia falsă că mierea lor e cea mai puternică, fără să se raporteze la altele. Marketingul lor este în detrimentul mierii româneşti, europene. Cine cumpără mierea de Manuka nu o cumpără de gust, ci pentru tratament că are o infecţie cu un streptococ, cu E. Coli şi aşa mai departe. De ce nu o cumpără pe cea românească? Că doar şi asta e antibacteriană. Una e la 300 de lei borcănaşul, iar mierea noastră la 30 de lei kilogramul. Sunt sigură că sunt şi alte sortimente de miere în ţară, speciale, care sunt mult mai eficiente în anumite afecţiuni. Necesită testări ulterioare. Noi avem contract cu acest institut elveţian şi vom continua testările şi pe alte bacterii, chiar dacă le facem din banii noştri”, a spus Simona Bişboacă.

Specialista în industrie alimentară a subliniat că tradiţia românească în apicultură şi apiterapie este recunoscută, fiind însă nevoie să fie cunoscută mai bine şi apreciată munca albinelor şi a albinarilor, precum şi promovarea produselor româneşti de valoare şi a oamenilor care le-au realizat. „Mierea şi diversitatea produselor apicole din România sunt extraordinare. Trebuie să le dăm mai mult credit. Mulţi înţelepţi au spus că sănătatea noastră depinde, în cel mai mare grad, de alimentele provenite din arealul natural în care trăieşti. E de preferat să consumi mierea noastră, nu de peste mări şi ţări, care e mai bună pentru populaţia de acolo”.

Simona Bişboacă are trei brevete de invenţii în industria alimentară medaliate cu aur şi argint la saloane mondiale de inventică, fiind vorba de produse alimentare, cosmetice şi terapeutice pentru care se foloseşte materie primă din culturi certificate ecologic, apă termală etc.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *