Urmareste-ne pe

Actualitate

Polițiști de frontieră din Bihor, săltați pentru șpagă direct din vama Borș! (FOTO / VIDEO)

Publicat

pe

Descindere în forță, făcută marți dimineață în punctul de trecere a frontierei Borș, unde doi agenți de frontieră au fost ridicați de către polițiștii Direcției Generale Anticorupție – Bihor direct din ghereta în care făceau controale.

Din primele informații, cei doi ar fi făcut bani pe seama pandemiei de coronavirus, pretinzând și primind câte 50 de euro de la mai multe persoane care s-au întors din Germania înainte de Paști.

În schimbul sumelor, polițiștii ar fi atestat – în fals – că „stranierii” sunt şoferi de TIR, facilitându-le, în acest fel, să nu intre direct în carantină, ci să meargă în izolare la domiciliu.

Luni, după prânz, cei doi au fost duși de polițiștii DGA la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, pentru audieri.

Oficial, deocamdată nu au fost făcute publice detalii despre acest caz. Ancheta este coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

UPDATE 1: Reținuți și arestați

După ce au fost audiați timp de mai multe ore la Poliția Bihor, cei doi polițiști, pe nume Munteanu Matei şi Viorel Chiș, au fost reținuți marți pentru 24 de ore, pentru mai multe infracțiuni de corupție, respectiv pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi fals informatic.

Miercuri, ei au fost arestați de Tribunalul Bihor, pentru 30 de zile.

UPDATE 2: Comunicatul DGA

Un comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor arată că cei doi frontieriști „au fost reţinuţi pentru cercetări privind săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi alte infracţiuni”.

Aceștia sunt suspectați că, „la data de 10 aprilie 2020, prin Punctul de Trecere al Frontierei Borş, au efectuat formalităţile de intrare în România pentru 7 (şapte) cetăţeni români, care veneau din Germania”.

„Agenţii de poliţie de frontieră români au consemnat în fals că persoanele în cauză ar fi conducători de autovehicule de transport marfă, aspect care le permitea să eludeze măsura carantinei instituţionalizate pentru 14 zile, dat fiind că se întorceau dintr-o ţară inclusă în „zona roşie””, arată DGA.

Unul dintre cei doi este acuzat că a pretins şi primit de la 4 persoane suma de 200 euro, motiv pentru care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, fals în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Cât priveşte pe cel de-al doilea agent, întrucât a dispus aceeaşi măsură faţă de alte trei persoane, dintre care una nu deţine permis de conducere, menţionând că sunt conducători de autovehicule transport marfă cu capacitate mai mare de 2.4 tone, este cercetat pentru abuz în serviciu, fals informatic, fals în declaraţii şi zădărnicirea combaterii bolilor.

„Pentru eliminarea riscurilor la adresa sănătăţii publice, toate cele şapte persoane au fost introduse în carantină instituţionalizată, unde au rămas până la data de 25 aprilie. În urma testelor efectuate la finalul perioadei de carantină, niciuna dintre persoane nu a fost confirmată ca fiind pozitiva cu noul timp de coronavirus. Faţă de cele şapte persoane se efectuează cercetări pentru infracţiunile de dare de mită”, arată DGA.

Informarea mai precizează și că „activităţile dispuse de conducerea MAI pentru prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie vor continua”. „Conducerea Ministerului Afacerilor Interne dezaprobă şi nu tolerează astfel de fapte”, conchide comunicatul.

(Sursa video: Digi24)

 

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *