Urmareste-ne pe

Actualitate

Bihorenii cu dizabilităţi pot primi până la 23.000 lei, pentru a-și cumpăra dispozitive care să-i ajute să muncească

Publicat

pe

Persoanele cu dizabilităţi care au cel puțin 25 de ani și nu au un loc de muncă, dar şi-ar dori să lucreze, primesc acum un ajutor important, în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene şi derulat de Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi (ANPD) şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Concret, persoanele cu handicap pot primi un voucher de maximum 23.000 lei, cu care pot să-şi cumpere dispozitive asistive sau tehnologii ajutătoare. „Ce ne dorim prin acest proiect este să asigurăm accesul pe piaţa forţei de muncă a persoanelor cu dizabilităţi în condiţii de egalitate cu celelalte persoane”, a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba.

5.000 de vouchere vor fi acordate după regula „primul venit, primul servit”.

Pentru a beneficia de voucherul de 23.000 lei, o persoană cu handicap, indiferent de grad, trebuie să intre în evidenţele AJOFM ca persoană fără loc de muncă. Apoi, să prezinte o hârtie de la medic, care să recomande un anumit dispozitiv sau o tehnologie asistivă de pe lista existentă pe site-ul ANPD. În funcţie de handicap, poate fi vorba despre fotolii rulante, inclusiv cele acţionate electric, aparate auditive wireless, dispozitive de ghidare cu sunet sau mesaj, elevatoare, paturi şi platforme detaşabile, maşini care citesc caractere, urmăritoare de ochi (dispozitive cu infraroşu care permit utilizatorului să folosească computerul doar prin mişcările ochilor) ori manipulatoare robotizate (produse controlate cu un joystick, care înlocuiesc funcţiile braţului, ale mâinii şi ale degetelor)”.

După ce solicitarea sa este aprobată, persoana primeşte voucherul, cu care în cel mult 6 luni merge la furnizorii autorizaţi şi îşi cumpără produsul dorit. „Dacă costă mai mult, beneficiarul poate acoperi diferenţa”, a precizat Békési. Beneficiul este cu atât mai important cu cât CAS decontează aparate pentru persoanele cu dizabilităţi în cuantum maxim de 4.000 lei.

„Noi preluăm dosarele, le transmitem ANPD, care în cel mai scurt timp ne transmite voucherul. Beneficiarul îl va ridica de la noi”, a explicat Violeta Bretan, şef serviciu în cadrul DGAPSC Bihor. Potrivit managerului de proiect, Daciana Nica, oamenii nu pot fi obligaţi să se angajeze, pentru că aceasta nu este o decizie care să le aparţină în întregime. De cele mai multe ori, bihorenii cu handicap vor un loc de muncă, dar nu găsesc angajatorii dispuşi să-i integreze în colectiv.

În Bihor sunt peste 20.100 de persoane cu dizabilităţi.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *