Urmareste-ne pe

Actualitate

Bihorul în timpul coronavirusului: Cum se pregătesc autorităţile pentru vârful epidemiei în judeţ şi ce consecinţe s-au înregistrat

Publicat

pe

Sursa foto: www.europafm.ro

Epidemia de coronavirus determină o serie măsuri din partea tuturor autorităţilor în aşteptarea vârfului de îmbolnăviri. Astfel, Prefectura a cerut oferte pentru cazarea cadrelor medicale pentru a nu-şi îmbolnăvi familiile, DASO a oferit persoanelor fără adăpost cazare şi masă, poliţiştii, jandarmii şi cadrele ISU continuă misiunile specifice, iar municipalitatea a comandat al doilea aparat de testare pentru depistarea virusului pandemic. COVID-19 a înregistrat pagube în rândul angajaţilor şi firmelor, AJOFM înregistrând cereri de intrare în şomaj pentru 1500 de persoane, iar două asistente de la Ambulanţă şi-au depus demisiile.

Măsurile autorităţilor

Primarul Ilie Bolojan a anunţat miercuri pe pagina de Facebook că municipalitatea a comandat un al doilea aparat de testare pentru infecţia cu noul coronavirus şi va ajunge la Oradea în cea de-a doua parte a lunii aprilie, din 20 aprilie va intra în probe, după care se vor putea face peste 200 de probe pe zi. „Azi s-a comandat a doua linie de testare pentru depistarea celor infectaţi cu coronavirus (…) Va putea fi testat personalul sanitar, pacienţii care sunt internaţi în spitale şi cazurile suspecte”, a menţionat edilul.

Tot miercuri, Prefectura Bihor a făcut un apel către conducerile hotelurilor sau pensiunilor pentru cazarea cadrelor medicale implicate în tratarea pacienţilor infectaţi cu Covid-19, pentru a reduce riscul răspândirii bolii la familiile acestora. Spaţiile de cazare trebuie să fie în Oradea, să fie cât mai aproape de Spitalul Municipal şi Judeţean, să fie de 3 stele sau camerele să aibă grup sanitar propriu. Ofertele se depun electronic până în 4 aprilie la email cancelarie@prefecturabihor.ro. „În cadrul acestor spaţii hoteliere vor fi cazate doar cadrele medicale implicate în tratamentul pacienţilor infectaţi cu virusul Covid-19”, subliniază Prefectura.

Şi Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) a luat măsuri în privinţa a 51 de persoane fără adăpost cărora le oferă masă şi cazare la azilul de noapte din strada Gutenberg 51, pentru a nu risca să se contamineze şi să transmită apoi noul coronavirus. Aceştia au fost consultați de medicii şcolari, au la dispoziţie trei televizoare şi urmează să beneficieze de consiliere psihiatrică. „Le-am creat locatarilor toate condiţiile ca să nu mai dorească să plece pe străzi, riscând să se infecteze cu noul coronavirus”, a declarat miercuri directorul DASO, Arina Moş. Locatarii adăpostului pot părăsi incinta doar pentru a merge la muncă.

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a transmis, la rându-i, miercuri, că poliţiştii bihoreni au verificat 2.564 de persoane aflate în autoizolare şi că în centrele de carantină din Bihor se află 274 de persoane. 14 amenzi în valoare de 40.750 lei s-au aplicat pentru nerespectarea măsurilor dispuse pe timpul stării de urgenţă. 83 de jandarmi bihoreni au însoţit 9 convoaie pentru tranzitarea judeţului, au asigurat măsuri de pază şi protecţie la 2 centre de carantină. 21 de cadre ISU Crişana au efectuat o misiune de transport al persoanelor şi de asigurare la centrul de triere din PTF Borş.

COVID-19 îşi numără pagubele

Pe de altă parte, pagubele înregistrate în urma pandemiei sunt pe măsură: peste 150 de firme din Bihor au transmis solicitări Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, iar acum peste 1.400 de angajaţi au contractele de muncă suspendate. Companiile vor primi, pentru fiecare salariat, 75% din salariul de încadrare, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

„Până la ora 17, am primit solicitări de la 156 de firme, care au în total peste 1.400 de angajaţi. Dar continuăm să primim e-mail-uri”, a declarat miercuri directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba.

Ambulanţa a înregistrat miercuri două demisii din rândul asistentelor. „Două colege asistente şi-au depus demisia azi cu aplicare imediată, la zi, amândouă aveau această intenţie de a pleca de mai multă vreme. Una dintre colege tot spunea de ceva vreme că vrea să plece, pentru că are şi alte afaceri. Cealaltă a spus că este bolnavă, are o tasare la coloană, şi nu îşi poate lua concediu în perioada asta”, a declarat dr. Liciniu Venter.

Şeful SAJ Bihor afirmă că activitatea instituţiei nu are de suferit, mai ales că, potrivit legislaţiei din perioada stării de urgenţă, are posibilitatea să facă angajări de personal în regim rapid.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *