Educatie
12 proiecte de investiţii în campusul Universității din Oradea
Campusul Universităţii din Oradea s-a umplut de muncitori. Profitând că e vacanţă, dar şi că pandemia a ţinut şi, probabil, va mai ţine studenţii şi profesorii departe de sălile de cursuri, conducerea instituţiei a urgentat mai multe lucrări de investiţii. „Avem 12 şantiere în acest an pentru spaţii de învăţare şi de cazare”, a declarat rectorul Constantin Bungău, joi, în conferinţă de presă.
Cele mai vaste lucrări se fac la corpurile E şi F (foto), cele care găzduiesc facultăţile de Ştiinţe Economice şi de Teologie, respectiv Departamentul pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului Didactic. Muncitorii schimbă geamurile şi uşile, toate tencuielile interioare sunt refăcute şi, de asemenea, se montează un sistem de încălzire în tavan, folosind apă geotermală. În şantier este şi căminul de fete din campus, care va fi reabilitat energetic.
De asemenea, o clădire preluată de Universitate de la Ministerul Apărării Naţionale, aflată lângă baza sportivă dedicată studenţilor, va fi transformată într-un sediu administrativ. În prezent, clădirea este în paragină. „Profităm de faptul că nu avem studenţi în campus şi vom înlocui toate conductele care alimentează căminele C1 şi C2”, a mai zis rectorul. Lucrările continuă şi la „eterna Facultate de Muzică”, după cum a spus Bungău. Universitatea a demarat construcţia unui sediu pentru artişti în vecinătatea cartierului Europa în anul 2009, trebuia să-l termine în 2011, dar nu este finalizat nici acum.
Un alt şantier este la FMF Oradea, unde se va amenaja un centru de formare continuă de abilităţi practice în sănătate. Acest centru va cuprinde 8 module (Anatomie, Chirurgie, ATI, Endoscopie, Medicină dentară, etc.), toate dotate cu aparatură de simulare modernă. Investiţia se va face din bani europeni, 344.000 euro fiind alocaţi renovării clădirii, iar 1,1 milioane euro pentru achiziţia echipamentelor.