Actualitate
Un specialist explică: ”Furtuna din Oradea nu a fost tornadă, ci un fenomen cu aceeaşi putere, dar mai periculos”
Furtuna fără precedent care, pe 25 iulie, a creat haos şi pagube însemnate în Oradea şi în alte localităţi din judeţul Bihor a fost un fenomen meteorologic extrem, asemănător cu o tornadă.
„Nu a fost o tornadă. A fost un fenomen care are aceeaşi putere şi care se numeşte, în engleză, microburst. Impactul e mai mare în cazul acestui fenomen. Viteza vântului în cazul tornadei poate ajunge până la 300 km/h, dar distrugerile sunt doar pe unde trece pâlnia sa. În cazul acestui fenomen, vântul nu are o asemenea putere, dar se întinde pe sute de kilometri. Ieri, la staţia meteo din Oradea valoarea maximă a vântului a fost de 144 km/h”, a explicat Alex Trandafir pentru BIHOREANUL.
Tânărul a studiat Geografie şi Management la Universitatea Loughborough din Anglia, iar acum, fiind la programul de master, studiază Ştiinţa şi managementul schimbărilor climatice în cadrul aceleiaşi instituţii academice.
Mmicroburst este o masă de aer care se formează în timpul furtunii, se răceşte brusc şi coboară puternic pe pământ.
Pe măsură ce loveşte pământul, masa de aer se răspândeşte în toate direcţiile. Locul în care explozia loveşte pentru prima dată solul se confruntă cu cele mai puternice vânturi şi cele mai mari daune.
„Masa de aer a lovit pământul pe graniţă, între România şi Ungaria, astfel că Oradea şi localităţile de lângă au suferit cel mai mult. Se poate spune şi că am avut noroc, pentru că nu s-a format grindina”, a mai explicat Alex Trandafir.
Citiți mai multe despre furtuna de marți în articolele:
Rămași în beznă! 34.000 de consumatori din Bihor nu au curent electric, în urma vijeliilor
ISU Bihor: 60 de drumuri naționale și județene, blocate din cauza furtunii