Urmareste-ne pe

Actualitate

Măsuri speciale anti-coronavirus în Oradea: Anunțul făcut de primarul Ilie Bolojan și de coordonatorul spitalelor Gheorghe Carp (VIDEO)

Publicat

pe

Într-un mesaj transmis duminică pe Facebook, primarul Ilie Bolojan, împreună cu dr. Gheorghe Carp, numit în contextul pandemiei coordonator al spitalelor bihorene, au anunțat noile măsuri împotriva răspândirii coronavirusului în Oradea, care vor fi valabile începând de luni.

Între altele, se vor închide bazarurile din pieţe, terenurile de sport şi locurile de joacă, iar toate supermarketurile vor trebui să închidă la ora 21, pentru a respecta măsura impusă înainte cu o zi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, conform căreia populația are interdicție de a mai ieși pe străzi între orele 22-6.

„Vom închide de luni bazarurile din piețele orașului, va rămâne tot ce înseamnă vânzări de produse agricole. Vom închide locurile de joacă și terenurile de sport. Vom dispune ca toate supermarketurile să își închidă progamul la ora 21”, a arătat Bolojan.

Apel la muncă

Edilul a atras atenția și asupra efectelor economice ale pandemiei.

„Va avea un impact economic grav, care nu va ocoli nici Oradea”, a spus el, făcând apel la firme să nu își închidă activitatea.

„Apelul meu este să lucreze”, a arătat primarul, adăugând că este important ca fabricile din Oradea care au comenzi să lucreze, pentru că „e important să susținem economia”.

Primul aparat de testare

O altă noutate importantă a venit în domeniul sanitar, cei doi anunțând că Oradea are primul aparat de testare a suspecților de coronavirus, așa-numitul PCR.

Potrivit lui Carp, aparatul a ajuns la Oradea vineri, când a şi fost instalat, iar de atunci s-a făcut instruirea personalului, precum şi testarea aparatului. Acesta a precizat că autorităţile orădene au aşteptat timp de două săptămâni aparatura promisă de la nivel central, dar văzând că asta nu se întâmplă, „am dispus achiziţionarea unui aparat de urgenţă”.

„În ziua de azi putem să asigurăm peste 200 de testări pe zi. Ca termen de comparație, până acum am trimis 215 probe din care au venit cu întârziere 150. (…) Avem personal pregătit și avem teste de 1500 pe săptămână, mai mult de 3 ori de cât am putut să facem în 3 săptămâni pentru colaborarea cu Clujul”, a subliniat Carp.

Acesta a adăugat că, astfel, la Oradea va putea fi testat și personalul medical și nemedical, dar și cei aflați în carantină, „pentru a scurta perioada de carantină, vedeţi fluxul de români care vin din străinătate”.

Primarul Ilie Bolojan și coordonatorul spitalelor, dr. Gheorghe Carp, au păstrat distanța de siguranță în timpul transmisiei live

Fiți sinceri și nu aglomerați

Între altele, managerul a anunţat și că Spitalul Municipal din Oradea va fi „spitalul din linia 1”, în care se vor trata cazurile grave de îmbolnăvire, că s-au achiziţionat zece noi paturi de terapie intensivă, care vor completa cele 75 deja existente în Oradea, şi că la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean va fi montat un termo-scanner, pentru depistarea rapidă a celor posibil infectaţi.

De asemenea, el le-a cerut orădenilor să nu apeleze nemotivat la serviciile UPU-SMURD, unde de luni va fi instalată o poartă termică pentru măsurarea temperaturii tuturor angajaţilor şi pacienţilor, pentru a nu pune în pericol în mod inutil siguranţa personalului medico-sanitar, cum s-a întâmplat în alte locuri din ţară, unde angajaţii au fost contaminaţi.

„Medicină fără doctori nu se poate”, a spus Carp.

Mulțumiri donatorilor

În ce privește echipamentele de protecție necesare, managerul a declarat că „am apelat la toate metodele convenționale și neconvenționale de achiziții externe, în așa fel încât necesarul să fie asigurat”.

„Într-o lună avem nevoie de zeci de mii de măşti speciale, zeci de mii de combinezoane. Dar deja primele echipamente au sosit, mâine vor ajunge peste 1.200 de salopete pentru risc biologic şi peste 2.000 de măşti. Necesarul lunar este de aproximativ 1,5 milioane euro”, a spus doctorul.

În acest context, medicul a mulțumit și a lăudat ajutoarele venite din afara sistemului. „A fost o surpriză foarte plăcută: asociații, firme, persoane particulare care au donat bani. În 3 zile au adunat aproximativ 1 milion de RON prin care am putut să achiziționăm echipamente de protecţie, kituri de laborator”, a arătat Carp.

„Această listă cu donatorii va fi afișată pe site-ul spitalului după ce obținem acordul celor care au donat. Vor fi publice și pe site-ul Primăriei și al Spitalului Județean, vor apărea conturi în care se pot dona pentru aprovizionarea cu cele necesare”, a arătat el.

Vezi declarațiile complete făcute de Bolojan și Carp în filmulețul atașat!