Urmareste-ne pe

Actualitate

Zăpadă prea puțină în Bihor: nu se poate schia în condiții de siguranță

Publicat

pe

Sursa foto: bihorinimagini.ro

Salvamotiștii au transmis sâmbătă că în Munții Apuseni, la altitudinile de 1000 şi 1200 de metri nu a mai nins de câteva zile, drept urmare schiatul în stațiunile din Bihor este periculos.

„La Vârtop, pe pârtia de pe partea judeţului Bihor e puţină zăpadă, circa 25 de centimetri. Pentru pârtia Piatra Grăitoare e insuficientă, aşa că administratorul pârtiei (Primăria Nucet – n.r.) nu i-a dat drumul. E plin de piatră. Funcţionează instalaţia, dar pârtia nu. Tot aici, pe partea judeţului Alba, pârtia mică este utilizabilă pentru că administratorul a pus şi zăpadă artificială. Pârtia mare de pe Vârtop nu e ideală pentru schi, e mai mult neagră decât cu zăpadă. Singura diferenţă e că, fiind o pârtie mai veche, e vegetaţie, dar au fost destul de multe intervenţii ale colegilor din Alba” a transmis şeful Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan.

În  Stâna de Vale, în schimb, infrastructura pentru tubing funcţionează, iar pârtia de schi poate fi folosită în limite minimale.

Din cauza zăpezii slabe, salvamotiștii au trebuit să intervină în cazul unor accidente la schi sau la săniuș.

„Degeaba li se spune oamenilor să nu meargă fiindcă nu sunt condiţii. Au fost câţiva turişti care s-au aventurat şi fie au coborât cu schiurile în spate, fie au forţat şi au căzut. Majoritatea au avut plăgi şi contuzii”, a mai precizat şeful Salvamont. El a mai spus și că cei mai indisciplinați turiști sunt din rândul celor care merg cu ATV pentru că majoritatea dintre ei nu sunt echipați.

Salvamontiştii bihoreni îi îndeamnă pe turişti să fie atenţi dacă se aventurează pe munte în această perioadă.

„Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile”, arată mesajul salvatorilor.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *