Urmareste-ne pe

Actualitate

În Bihor a început testarea comunitară pentru coronavirus!

Publicat

pe

Sursa foto: www.rawpixel.com

Din 9 aprilie, în Bihor se aplică o nouă strategie de prevenţie a răspândirii noului coronavirus, şi anume se face testarea comunitară, care va creşte volumul, viteza şi eficienţa depistării persoanelor infectate cu Covid-19, venind în completarea testării individuale. „Noua strategie constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populaţie omogenă, şi testarea comunităţilor din zonele respective prin metoda «pooling», respectiv testarea mai multor persoane într-o singură probă”, a anunțat vineri, printr-un comunicat, Direcția de Sănătate Publică Bihor.

Practic, probe de secreţii nazofaringiene de la zeci de persoane sunt amestecate, printr-o procedură specifică de laborator. Dacă rezultatul e negativ, înseamnă că nici una dintre ele nu are virusul. „În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe, multiple de doi, şi retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive”.

Deşi DSP nu a precizat, iniţiativa acestei metode de testare, aplicate în multe cazuri de epidemii, a aparţinut dr. Marcela Bota, de la laboratorul Spitalului Judeţean.

Pe lângă creşterea volumului şi vitezei de depistare a cazurilor pozitive, această metodă creşte şi eficienţa testării, căci se folosesc un număr considerabil mai mic de teste decât dacă s-ar analiza individual. Procedura a fost folosită cu succes în țări precum Israel, zone din SUA sau Germania.

Metoda de testare comunitară va fi aplicată şi în cazul celor aflaţi în carantină. „Deşi metodologia actuală prevedea că testarea persoanelor carantinate asimptomatice nu este necesară, în judeţul Bihor toate persoanele au fost testate înainte de ieşirea din carantină”, mai arată DSP.

Probele prelevate sunt testate prin metoda PCR la aparatul achiziţionat din donaţii comunitare în decursul lunii trecute.

Pe de altă parte, de săptămâna viitoare, la Oradea va intra în funcţiune un al doilea aparat de testare PCR, achiziţionat prin Ministerul Sănătăţii.