Economie
FOTO: Cinci locuri în care să evadezi, aproape de Oradea
Îți dorești o evadare în afara orașului și nu știi încotro să o iei?
Îți prezentăm o listă cu cinci locuri numai bune de pus pe listă vara aceasta, în apropiere de Oradea.
Caii din Vale
Caii din Vale – FOTO: Facebook/Caii din Vale
Pune pe listă Caii din Vale și Craterul Betfia. La 13 kilometri de Oradea, în localitatea Betfia din comuna Sânmartin, descoperi un loc de poveste situat în mijlocul pădurii.
Caii din Vale este locul unde copiii se pot bucura de joacă, tiroliană, plimbări cu hidrobicicleta și cai, în timp ce adulții pot savura minuturi sau mâncare tradițională la terasa de pe malul lacului.
În apropiere se găsește Craterul de la Betfia, o rezervație naturală ce abundă în păduri superbe, plante ocrotite prin lege, versanți stâncoși, coline și un aven.
Lacul Vida
Lacul Vida – FOTO: www.bihorinimagini.ro
Lacul Vida sau lacul de Smarald al Bihorului este un lac cu apă de o culoare cum numai în zonele tropicale întâlneşti. Pare desprins din filme, mai ales că își schimbă culorile în funcție de anotimp.
Este deosebit datorită pâlniei din mijlocul lui care are rolul de a prelua din presiunea celor aproape 400.000 de metri cubi de apă de deasupra digului, atunci când plouă abundent. Construcția unică reprezintă elementul de noutate și farmecul său.
Este situat la aproximativ 40 de kilometri de Oradea, în satul Luncasprie din comuna Dobrești.
O zonă minunată pentru cei care caută liniștea sau pentru cei care doresc să facă o scurtă expediție în natură…
Plaja de la Șuncuiuș
Plaja de la Șuncuiuș
La doar 60 de kilometri de Oradea găsești zona Șuncuiuș și cunoscuta plajă dintre munți.
Este locul în care nu îți pasă dacă ai semnal sau nu, îți lași telefonul pe silent și te bucuri de natură.
Plaja este amenajată cu nisip fin, sezlonguri ca la mare și un view care te duce gândul, departe, la o plajă exotică din Thailanda.
Cascada Vadu Crișului
Cascada Vadu Crișului – FOTO: www.bihorinimagini.ro
Cascada Vadu Crișului se află într-un cadru natural deosebit de pitoresc din Munții Pădurea Craiului, pe malul stâng al Crișului Repede, aproape de intrarea în peșterea Vadu Crișului.
Apa ce iese din peșteră formează o cădere de 9 metri, care ajunge într-un bazin spectaculos săpat de apă în calcar, iar apoi în Crișul Repede.
Satul celor 1000 de pivnițe
Satul celor 1000 de pivnițe FOTO – www.bihorinimagini.ro
La 65 de kilometri de Oradea se găsește satul Sălacea, din Câmpia Ierului, un ținut cu o veche tradiție în cultivarea viţei-de-vie. Localitatea este cunoscută drept „Satul celor 1000 de pivnițe”.
În stânga şi în dreapta drumului stau parcă aşteptând să le descoperi pivniţele sătenilor, invadate de iederă, care le dă un aer cu totul şi cu totul aparte.
Îţi vine să te întrebi dacă nu cumva ești de fapt într-un colţ al Toscanei. Liniştea locului e deranjată doar de ciripitul păsărilor. Unele porţi sunt colorate, iar dincolo de ele dai peste agoniseala de peste an a sătenilor.
În Sălacea există aproximativ 970 de pivniţe săpate în deal. Cea mai veche a fost contruită în anul 1803 și din cele aproape 1000 de uși, fiecare este decorată cu elemente diferite și deosebite.