Urmareste-ne pe

Administratie

Termoficare cu panouri fotovoltaice în Oradea

Publicat

pe

Sursa foto: eBihoreanul.ro

Termoficare Oradea a tras linie sub un an imprevizibil, dar are planuri noi pentru următorul.

„Anul 2021 fost unul complicat. A fost un an în care preţul energiei electrice a crescut de la 70 lei pe Mwh la 600, cât este acum, iar preţul certificatelor de CO2 de la 30, la 80 euro pe bucată”, a spus directorul Călin Ungur.

Pentru a face faţă noilor tarife, societatea şi-a mărit de la 30 milioane lei la 70 milioane lei linia de credit, a scumpit încălzirea cu 60% şi a amânat pentru anul viitor plata redevenţei către Primărie.

Pentru a scădea presiunea pe preţ, Termoficare ia în calcul mai multe măsuri care să reducă pierderile pe reţea şi achiziţiile de gaz şi de certificate „verzi”: cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor, trecerea cartierului Nufărul I pe un mixt de încălzire cu apă geotermală şi producerea de curent cu panouri fotovoltaice amplasate pe halda de zgură din Santăul Mic.

Această din urmă investiţie s-ar putea întinde pe 80 de hectare din cele 140 de hectare disponibile şi s-ar ridica la 60 milioane euro.

„Căutăm pentru acest proiect finanţări europene”, a declarat Călin Ungur. CET-ul orădean ar putea descărca energia electrică astfel obţinută în sistemul naţional, ceea ce ar presupune amenajarea unei reţele lungi de circa 15 kilometri.

În paralel, conducerea societăţii ia în calcul amenajarea a două perechi de sonde, de extracție și reinjecție a apei geotermale, astfel încât costul cu încălzirea apei din reţea să scadă.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *