Urmareste-ne pe

Oradea

Fără drumuri blocate în Bihor. Polițiștii îndeamnă șoferii să conducă preventiv

Publicat

pe

Sursa foto: radioresita.ro

Toate drumurile din județ sunt accesibile, fără a fi blocate de zăpadă, a anunțat Poliția Bihor, luni dimineața. Aceștia le transmit șoferilor și mai multe sfaturi legate de circulație pe timp de iarnă.

„Pentru a circula în siguranţă, în condiţii de iarnă, poliţiştii rutieri bihoreni recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă şi să respecte indicaţiile poliţiştilor aflaţi în trafic”, se arată în comunicatul trimis de instituție.

Găsiți mai jos sfaturile polițiștilor!

– Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor şi echipaţi-vă corespunzător autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, etc.). Este bine ca din autoturism să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apă potabilă şi cel puţin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.

– Acordaţi o atenţie deosebită stării tehnice a autovehiculului şi nu porniţi la drum dacă sesizaţi probleme la sistemele de direcţie şi de frânare, la instalaţia de semnalizare etc.

– Ştergeţi parbrizul, luneta, geamurile laterale şi oglinzile retrovizoare exterioare de pelicula de gheaţă ce se formează pe timpul staţionării şi asiguraţi funcţionarea corectă a ştergătoarelor (de parbriz şi lunetă, după caz).

– Un carosabil alunecos din cauza ploii, poleiului sau a stratului de zăpadă are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frînare. În astfel de condiţii, evitaţi manevrarea bruscă a frânei de serviciu şi folosiţi frâna de motor.

– Adaptaţi permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).

– Păstraţi în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.

– Date fiind experienţa redusă şi riscul ridicat de implicare în evenimente rutiere nedorite, conducătorilor auto începători le este recomandat să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari.

– Totodată, recomandăm pietonilor să se deplaseze numai pe trotuar sau pe acostament, să traverseze numai prin locurile maracate corespunzător, după o temeinică asigurare, şi să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.

În cazul în care nu vă mai puteţi continua deplasarea, din cauza unui accident, a blocării drumului, ori din alt motiv, vă recomandăm:

– Trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie;

– Anunţaţi evenimentul la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112, indicând locul în care aţi rămas blocat. Rămâneţi în autoturism până ce echipele de intervenţie ajung la dumneavoastră. Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;

– Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru menţinerea căldurii în interior. Se recomandă ca, atunci când motorul este în funcţiune, să deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, evitând în acest fel inhalarea monoxidului de carbon;

– Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament;

– Mişcaţi-vă pentru a vă menţine organismul cald, evitând extenuarea;

– Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării organismului;

– Pe timp de noapte, porniţi lumina din interiorul autoturismului pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza cu uşurinţă.

Mai mult
Click aici pentru a lasa un comentariu

Lasa un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *